HTML

Prekonzervatív

Ezen blog a prekonzervatív, paleokonzervatív, neokonzervatív és konzervatív gondolkodású emberek találkozó helye kíván lenni. Főbb tevékenységi köre viták, fórumok szervezése, a hírek megvitatása és ismertetése hazulról, Európából és az egész világból, programok szervezése, együttműködés más hasonló ideológiai nézeteket valló szervzetekkel. Célunk az együtt tisztán konzervatívan gondolkodók egybegyűjtése. Remélem hasznos blogot sikerül(t) alkotn(unk)om. Mi is az a prekonzervativizmus? Ma hazánkban sajnos nincsenek igazi konzervatív pártok, melyek a konzervativizmust tisztán képviselnék. Mi hiszünk abban, hogy a konzervativizmus sokkal nagyobb eszme annál, hogy Magyarországon nemzeti-anarchista, populista pártok mondhassák magukról, hogy konzervatívok, és a magyar, konzervatív választóknak csupán közülük választhassanak. A PREkonzervativizmus tehát visszatérést jelent az eredeti konzervatív ideológiához, mely mentes populizmustól, nemzeti-egoizmustól és szocializmustól.

Szavazás

Prekonzi-TV

Programunk

a_prekonzervativizmus_23_pontja

Friss topikok

FIDESZ

 

     A FIDESZ a politikai térképen, az alábbi helyen helyezkedik el. Gazdaságilag tekintve középen található, a párt ugyanis egyértelműen a szociális-piacgazdaságot vallja magáénak, bár az utóbbi években egyre erőteljesebb a verseny- és piacpárti vonulat a párton belül, ez tűnik ki a párt jelenlegi programjából, illetve a 2009-es „Jövőkép” című gazdasági programból. A pártot ezen tekintetben jobbra, tehát a piacpártiság felé húzza, a már említett versenypártiság, melyre bizonyítékot a párt mostani programjában, a „Nemzeti Ügyek Politikája” c. kiadványban találhatunk, ahol a versenyt mint a gazdaság legfontosabb alapjaként említik, a munka mellett természetesen. Jobbra mozdítja még a FIDESZT az Európai Unió, az európai egység és a mélyebb integráció felé való elkötelezettség, mely egyértelmű bizonyítéka a szabad piac és kereskedelem melletti kiállásának. De piac- és versenypárti tényező még a szociális juttatások realizálásának terve is. Mégis a legjelentősebb jobboldali pont az adócsökkentés.

     Vannak azonban balra húzó tényezők is, mint például az állami vállalatok privatizációjának ellenzése, illetve az állami kézbe történő visszaszerzése a már privatizált cégeknek. Továbbá erősen szocialista és baloldali elem a segélyezések, illetve a támogatások kibővítése (gyermek és családtámogatások stb…). Erősen épít a nemzeti fogalmakra, a nemzeti érzésre, ebből következően – programjában is – protekcionista gazdaságpolitikát fogalmaz meg.

     A párt viszonylag meghatározóan konzervatív álláspontot képvisel. Konzervatív irányban a Fideszt a tradicionalizmusa tolja el leginkább. A párt híve a hagyományos család-modellnek, erősen támogatja a történelmi egyházakat és hitközségeket (katolikus, református, evangélikus, zsidó). Ellene van a droglegalizációnak, illetve a melegházasság törvénybevételének, valamint erősen szabályozott abortusztörvényt képzel el. (bár ezen állítások inkább partnerére a KDNP-re jellemzőek)

     Liberális irányba a Fidesz nem igazán van eltolódva jelenleg, bár a JOBBIKKAL szemben ezen eszme segítségével próbálja meghatározni magát. Ide sorolhatók a pártnak a parlamentáris demokráciába vetett hite, a vélemény-, szólás- és vallásszabadság terén való elkötelezettsége.

     Tehát összefoglalva a FIDESZ gazdasági szempontból középen, míg morális, politikai tekintetben a konzervatív oldalon helyezkedik el. A párt tehát egyértelműen konzervatív párt, gazdaságilag azonban két nagyobb eszme között örlődik, bár az utóbbi években inkább a piacpártiság irányában tett elmozduéásokat a FIDESZ. A párt két eszme határán foglal helyet, a szociálkonzervativizmus és a konzervativizmus között.

 

Címkék: politika fidesz jobboldal választás2010 politikaitérkép

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://prekonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr101849993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása