HTML

Prekonzervatív

Ezen blog a prekonzervatív, paleokonzervatív, neokonzervatív és konzervatív gondolkodású emberek találkozó helye kíván lenni. Főbb tevékenységi köre viták, fórumok szervezése, a hírek megvitatása és ismertetése hazulról, Európából és az egész világból, programok szervezése, együttműködés más hasonló ideológiai nézeteket valló szervzetekkel. Célunk az együtt tisztán konzervatívan gondolkodók egybegyűjtése. Remélem hasznos blogot sikerül(t) alkotn(unk)om. Mi is az a prekonzervativizmus? Ma hazánkban sajnos nincsenek igazi konzervatív pártok, melyek a konzervativizmust tisztán képviselnék. Mi hiszünk abban, hogy a konzervativizmus sokkal nagyobb eszme annál, hogy Magyarországon nemzeti-anarchista, populista pártok mondhassák magukról, hogy konzervatívok, és a magyar, konzervatív választóknak csupán közülük választhassanak. A PREkonzervativizmus tehát visszatérést jelent az eredeti konzervatív ideológiához, mely mentes populizmustól, nemzeti-egoizmustól és szocializmustól.

Szavazás

Prekonzi-TV

Programunk

a_prekonzervativizmus_23_pontja

Friss topikok

 Konzervatív gazdaságpolitika (bevezető)

Szeretném leszögezni, hogy írásom nem akar semmilyen politikai párthoz kapcsolódni.

 A konzervatív gazdaságpolitika reakcióként jött létre a korábban rendkívül sikeresnek bizonyuló keynes-i gazdaságpolitika kimerülésének az idején. Keynes hosszúidőre lehetővé tette a válságmentes növekedést szabad versenyes környezetben, (ennek döntőszerepe volt a szocializmus vereségében.) A válságmentes növekedés biztosításának az eszköze az állam szerepének, és újra elosztó funkciójának a növelése volt. Mivel az államtól könnyű egyre többet követelni, ezért folyamatos politikai nyomás nehezedett a kormányokra, hogy adót emeljenek (hiszen csak ebből lehet többet osztani). Ez végeredményben oda vezetett, hogy a versenyképesség csökkenni kezdett. Na de ez nem okozott semmi problémát, mivel nem voltak Európának és Amerikának vetélytársai.

Az első és főleg a második olajválság azonban az államháztartásban a két fő probléma együttes megjelenését okozta: egyszerre volt infláció és munkanélküliség. . A nyolcvanas évek elején az Egyesült Államokban felismerték, hogy strukturális probléma keletkezett, amelyet nem lehet megoldani a klasszikus keynes-i eszközökkel. A válasz a kihívásra a konzervatív gazdaságpolitika volt. Ez lényegében adócsökkentést, és a szociális kiadások csökkentését jelentette, valamint azt, hogy az államnak ki kell vonulnia onnan ahonnan lehetséges (pl.: egészségügy, oktatás - nemcsak a felsőoktatás, hanem részben az alsóbb iskolákból is). A módszer bevált.

Ír példa

Ma a közgazdászok általában elfogadják a fenti tételt, tehát, hogy általában kívánatos az állami szolgáltatásokat a minimumra korlátozni. Erre a legjobb példa az ír gazdaság, ahol az EU-s csatlakozás után a kormány konzervatív gazdaságpolitikát kezdett el folytatni. Nézzük csak meg most hol tart Írország: Húsz éve még szegény országnak számított ma pedig megelőzi az egy főre eső GDP tekintetében a hagyományosan leggazdagabb európai országokat is (például Franciaországot, Németországot).

Az osztogató szociáldemokrata modellel szemben könnyen és joggal keltheti fel a gyanút a konzervatív kritika, mert az emberek hétköznapi életében is ismert, hogy csak azt lehet elkölteni, amit valaki megtermelt. A konzervatív gazdaságpolitika az emberek egyszerű igazságérzetére hivatkozik, és a legjobb szövetséges a józanész. A társadalom többsége a beosztással élő családban él. Van olyan család, amelyik sok pénzzel gazdálkodik, és van olyan, amelyik kevéssel, de mindenki - ebben a körben - érzi a szűkösség létét, a költségvetés korlátját. A konzervatív politika ezért mindenki számára egyenlő a normális politikával.

A prekonzervativ.blog.hu-n megjelenő többrészes sorozatomban megoldási lehetőségeket fogok írni, és kérlek titeket, hogy kommentjeitekkel osszátok meg velem véleményeiteket. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prekonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr531792391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koviubi01 2010.02.26. 19:34:03

Érdekes nagyon érdekes
süti beállítások módosítása