HTML

Prekonzervatív

Ezen blog a prekonzervatív, paleokonzervatív, neokonzervatív és konzervatív gondolkodású emberek találkozó helye kíván lenni. Főbb tevékenységi köre viták, fórumok szervezése, a hírek megvitatása és ismertetése hazulról, Európából és az egész világból, programok szervezése, együttműködés más hasonló ideológiai nézeteket valló szervzetekkel. Célunk az együtt tisztán konzervatívan gondolkodók egybegyűjtése. Remélem hasznos blogot sikerül(t) alkotn(unk)om. Mi is az a prekonzervativizmus? Ma hazánkban sajnos nincsenek igazi konzervatív pártok, melyek a konzervativizmust tisztán képviselnék. Mi hiszünk abban, hogy a konzervativizmus sokkal nagyobb eszme annál, hogy Magyarországon nemzeti-anarchista, populista pártok mondhassák magukról, hogy konzervatívok, és a magyar, konzervatív választóknak csupán közülük választhassanak. A PREkonzervativizmus tehát visszatérést jelent az eredeti konzervatív ideológiához, mely mentes populizmustól, nemzeti-egoizmustól és szocializmustól.

Szavazás

Prekonzi-TV

Programunk

a_prekonzervativizmus_23_pontja

Friss topikok

       Hol is kezdjük? Hát először is határozzuk meg, hogy mit jelent ez a fogalom. Az SZJA a természetes személyek belföldön megszerzett éves jövedelme után fizetendő, sávosan progresszív adó. Húúú, ez egy kicsit bonyolultan hangzott mi? Leegyszerűsítve az a pénz, amit a béred után fizetsz az államnak, attól függetlenül, hogy mennyi jövedelemmel rendelkezel. Na, ez itt a kulcs. Nem az számit valójában, hogy mennyi pénzed van, hanem az, hogy mennyi pénzt keresel. És hogy is kell ezt az adót befizetni? Hát minden évben nagy sor van a postán, amikor feladják az emberek az Személyi Jövedelem bevallásukat. Na itt álljunk meg egy pillanatra. Mi az, hogy bevallják? Hát ezt nem számolja ki valaki, hanem az ember maga vallja be, hogy mennyit keres? Hát pontosan. Persze nem úgy van ez, mint a Kádár-korszakban, hogy annyit vall be az ember amennyi nem szégyell, hanem ezt rendesen ellenőrzik ha a munkahelyen, ahol dolgozunk rendesen fizetnek utánunk járulékokat. De a legtöbb (közel 2 000 000 munkavállaló) saját cégénél dolgozik, és minimálbérre van bejelentve. Ez azt jelenti, hogy lényegében nem fizet SZJA-t. De ez mind azért van, mert nem érvényesül a magyar adószisztémában az az elv miszerint akitöbbet teljesít, az többet is keressen. A teljesítmény elismerésének legfontosabb alappillére az egykulcsos személyi jövedelemadó. Vegyünk egy egyszerű példát. 2 gyermekes családapa megpróbálja eltartani a családját, de mivel kétkezű munkásként dolgozik ez nem egyszerű. Most a jövedelmének 17%-t fizeti be a közösbe SZJA címen. Abban az esetben, ha többet dolgozna, és több műszakot vállalna, akkor ez a befizetett mennyiség azonnal majdnem a duplájára, 32%-ra ugorna. Miért dolgozna többet valaki, ha nem kap érte többet? Figyeljük meg a túlóra esetében: A vállalatok, sőt az állam is mint munkaadó, elismeri a túlmunkát, mert a túlórát többlet órabérrel jutalmazza, túlórában általában kétszer annyit ér az órabér mint normál esetben. Ezzel szemben az állam, mint adóhatóság ennek az ellenkezőjét követi: a túl munkát bünteti: a túlórából, akár kétszer annyi pénzt vesz el, mint a normál esetben. Valóságban folyamatos és általános a munka visszatartó hatása a többkulcsos rendszernek. Emberek tízezrei tartják vissza a munkaerejüket, mert nincs kedvük többet adózni, és a társadalom egészére rossz hatással van, mert azt mondja, hogy ha jobban megerőlteted magad, akkor relatíve rosszabbul fogsz járni. Emberek nem vállalnak másodállást, jövedelem kiegészítést, mert a közterheket igazságtalannak érzik, ami mellett már nem éri nekik meg a fáradságot. Az egykulcsos szja segít a gazdaság kifehérítésében is. És ez itt a legfontosabb. Nem kellene feketézni, nem lenne óriási nagy számolgatás egy munka elvállalásakor, hogy most megtegyem vagy nem, mert ha igen akkor lehet, hogy többet fogok fizetni a közösbe és kevesebbet viszek haza, mint most.

Azok, akik az egykulcsos szja igazságtalanságáról beszélnek, azok csak elvontan tekintenek a kérdésre, és nem úgy, mint munkavállalók. A valóságban minden egyes munkavállalónak öröm az egykulcs, mert nem kell mérlegelni – egyszerű, és mindenki megérti, illetve, mert mindenegyes többlet teljesítményt azonnal jutalmaz a jelenlegi rendszerhez képest, a legtöbb esetben konkrétan, mert fölötte van a bér az egy kulcsnak, és legalábbis lehetőségként: ha eléred sem lesz aránytalanul nagy a terhed.
Az már egy másik kérdés, hogy ennek a kulcsnak mekkorának kellene lennie. Véleményem szerint az amerikai modellt kellene bevezetnünk, vagyis 16%-os kulcs kellene. De ez megvalósíthatatlan, mert ugye az USA az teljesen más rendszer. Magyar pártoktól rengeteg számot hallhattunk már az egykulcsos adóról (SZDSZ-2006-ban: 18%, MDF 2006-ban: 20%, majd 21%) Szerintetek mennyi lenne az az arány, ami elfogadható lenne és nem utolsósorban megvalósítható? Egyáltalán egyetértetek az egykulcsos adóval, vagy ragaszkodtok a többkulcsos szociális adóra, ami azért jött létre, hogy fenntartsuk az egyenlőséget, és ne legyenek kirívó vagyonok néhányak kezében? Kommentjeitekkel mondtátok el a véleményeiteket.
Minden beírást szeretnék egy híres vagy híresnek mondott ember bölcsességével zárni, ami lehetőség szerint passzol a fenti bejegyzéshez.

„Az esélyegyenlőség azt jelenti, hogy senkinek sincs esélye semmire sem”
                                                                                    

gr. Andrássy Gyula

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prekonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr921793416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babsz 2010.05.04. 19:24:42

Na ez egy jó nagy baromság. Azért jöttem ki külföldre dolgozni, mert a jövedelmem (alkalmazott) felét levonták SZJA plusz járulékok címen. És nem azért, mert az utaseprőtől csak 21%-ot vontak. Megoldás a sávok alsó határának józan mértékben való felemelése, ne kelljen már bruttó kétszázezertől 38-as sávba esni, mert ami marad, az épphogy kajára elég.
De aki két millát keres havonta, az igenis fizessen arányosan többet, mint aki csak 150-et!

kicsilány82 2010.05.11. 02:03:02

Pafff már félig kimondta azt, amire én is gondolok: nem azzal van baj, hogy valamilyen arány szerint növekszik az SZJA, hanem hogy honnantól!? Apukám diplomás minimált keresett még kb 3-4 éve, időközben jött egy fizetésemelés, melynek következtében effektíve kevesebbet kapott kézhez, mint azelőtt, ezért még egy fizetésemelésre volt szükség, hogy egy kicsivel többet keressen (kb 10e Ft-tal) mint azelőtt (de gondoljunk bele, hogy ez a munkaadónak is mekkora teher!).
Szóval ez baromság. Ám abban nem vagyok 100%ig biztos, hogy az egykulcsos adóval minden megoldódna. Mert vannak fizetések, amelyek elbírnák akár a 30%os levonást is, és mégsem nyomorognának a gazdáik. De könyörgöm, ne 200e-nél emeljék már, ami (a levonásokkal) körülbelül 100e marad, amiből egy családot nem lehet kényelmesen eltartani! Ami az egykulcs mellett szól, az az, hogy pl 20% kevesebb a bruttó 150e-es mint az 500e-es fizetésnél, csak megint ott tartunk, hogy 20% a kis jövedelműeknek bizony még mindig bazi sok lenne :(
Nem lehetne valami köztes megoldást alkalmazni, mondjuk 2-300e-ig csak 15%, utána jönne a 20%, és mondjuk a kifejezetten tehetősek fizetnének 25%-ot??? Reális lenne Szerintetek?
Üdv!

prekonzervativ 2010.05.11. 15:38:55

@kicsilány82: Dzurindáék Szlovákiában már régen bevezették a 19%os egykulcsos SZJA-t, mely mondhatni kompromisszumos megoldás volt és nálunk is az lenne, mert még ha a minimálbért is nézzük viszonylag keveset kell befizetnie az illetőnek, úgy is foglamazhatnék, nem azon a 13 ezren múlik. Persze a minimálbért nem szabad adóztatni, csak példának hoztam fel. Amúgy teljesen igazad van, hatalmas terheket ró a munkaadókra ez a jelenlegi adórendszer, erre viszont egyértelműen az egykulcsos adó lenne a megoldás. Visszatérve Szlovákiára, ahol végrehajtották a szükséges gazdasági változásokat (egykulcsos és ALACSONY SZJA, általános adó csökkentés és egyszerüsítés, egészségügy privatizációja, állami vállalatok privatizációja, szabad kereskedelem ösztönzése, munkaadók aktív támogatása (! nemzetiségre való tekintet nélkül) , ott most láthatjuk hol tartanak..euró stb.. Értem amit mondasz összességében és teljesen érthetők a kritikáid, de azokra a legjobb megoldás az ALACSONY és egykulcsos adó.

babsz 2010.05.13. 16:55:06

@prekonzervativ: 19 % adó nem alacsony. Svájcban élek, 8%-ot adózom, ez az alacsony! Az ország meg úgy néz ki, mint eldorádó! Aki keveset keres, annak a 19% igenis rengeteg, aki meg sokat, az meg nyugodtan fizethetne szépen többet. EZT hívják közteherviselésnek.

prekonzervativ 2010.05.14. 15:04:43

@pafff: nem EZT hívják rablásnak az állam részéről, az államnak le kéne szoknia arról, hogy Robin Hood-osat játszon.
süti beállítások módosítása